Dni Alergii

zdrowie, medycyna, uroda, zdrowa dieta

Alergia Poradnik

Odpowiednia dieta przy alergiach żywieniowych

W dzisiejszych czasach ze wszystkich stron atakowani jesteśmy różnymi koncepcjami na najlepsze i najbardziej korzystne dla naszego zdrowia diety. Propozycje są tak liczne i różnorodne, że ciężko dziwić się temu, iż zwykle nie wiemy co wybrać i co będzie odpowiednie akurat dla nas. Oczywiście, w takim wypadku najlepszą decyzją będzie udanie się do wykwalifikowanego dietetyka, który uwzględniając nasz tryb życia, wiek, stan zdrowia oraz wiele innych czynników, stworzy idealny dla nas plan żywienia.

Alergie żywieniowe

Te z kolei mogą przybierać najróżniejsze formy, od wysokobiałkowych, poprzez węglowodanowe, aż do tych, które całkowicie wykluczają pewne składniki z naszej diety, jak mięso, nabiał, czy gluten.
Bardzo istotną rzeczą przy układaniu jadłospisu jest świadomość wszelkich posiadanych alergii żywieniowych. Obecnie ciężko znaleźć osobę, która wszystkie pokarmy przyswajałaby bez żadnych skutków ubocznych. Alergie żywieniowe mogą objawiać się na różne sposoby, m.in. przez bóle brzucha, bóle głowy, dyskomfort trawienny czy częste uczulenia skórne. Niektóre z takich przypadłości można zwalczać różnymi medykamentami. Na przykład na nietolerancję laktozy, obecnej w mleku i wielu produktach mlecznych, można już obecnie znaleźć tabletki, które dzięki zawartemu w nich enzymowi laktazy umożliwią nam bezproblemowe trawienie tego cukru.

Wykluczenie składnika, który nas uczula

W wielu innych przypadkach jednak jedynym sposobem na uniknięcie dyskomfortu jest całkowite wykluczenie z diety danego składnika. Jest tak na przykład w wypadku glutenu- białka obecnego przede wszystkim w pszenicy. Nietolerancja glutenu może przybierać różne formy, począwszy od przewlekłych bólów brzucha, aż po bardziej złożone problemy oddziałujące na cały nasz organizm. Ponieważ pszenica (a wraz z nią gluten) obecna jest w ogromnej ilości produktów uznawanych przez nas za podstawowe pokarmy, jak chleb, makaron czy niektóre kasze, unikanie jej może wydawać się niemalże niemożliwe. W ostatnich latach jednak, rynek produktów bezglutenowych zaczął się niezwykle prężnie rozwijać, i obecnie nie jest problemem znalezienie bezglutenowych odpowiedników tych podstawowych produktów nawet w niewielkich sklepach.
Wziąwszy pod uwagę składniki które być może należy wykluczyć, kolejnym niezwykle istotnym elementem jest uwzględnienie swojego zapotrzebowania na energię, które odzwierciedlone będzie w kaloryczności spożywanych posiłków. Osoby prowadzące aktywny tryb życia, pracujące fizycznie lub regularnie uprawiające sport, powinny spożywać więcej kalorii niż osoby pracujące w biurach i prowadzące siedzący tryb życia. U tych drugich, nadwyżka kaloryczna mogłaby zacząć objawiać się w postaci nadwagi lub nawet otyłości.
Powyższe kryteria doboru odpowiedniego żywienia to dopiero wierzchołek góry lodowej. Z tego właśnie względu, najlepszą, najbardziej odpowiedzialną i zalecaną metodą ustalania indywidualnej diety jest skorzystanie z pomocy profesjonalisty. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, pamiętajmy o zachowaniu umiaru oraz różnorodności w przygotowywanych posiłkach.