W obecnych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi. Gotowanie z uwzględnieniem nietolerancji nie jest łatwe. Wymaga wiedzy i zaangażowania. Kiedy okazuje się, że dziecko ma alergię na określone produkty, zazwyczaj mama alergika gotuje dla niego osobno. Kiedy jednak okaże się, że przyrządzone potrawy są smaczne i zdrowe, skorzysta na tym cała rodzina.

Nietolerancja glutenu i laktozy

Bardzo popularna jest obecnie nietolerancja glutenu i laktozy. Taka nietolerancja objawia się na wiele sposobów. Czasem lekarze szybko odkrywają problem i zalecają odpowiednią dietę, a czasem nawet wyniki badań nie są jednoznaczne i dopiero rodzic podejmuje decyzję o wykluczeniu pewnych składników z diety, co przynosi poprawę stanu zdrowia. Gluten i nabiał powoduje zaostrzenie stanów zapalnych. Często można spotkać się z tezą, że mleko i produkty mleczne są odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych. Jeżeli diagnoza małego alergika nie pozostawia złudzeń i trzeba wdrożyć dietę eliminacyjną, nie trzeba się tego bać. Dieta z wykluczeniem glutenu i nabiału może być naprawdę smaczna i wcale nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni.

Zamienniki mleka krowiego

Dziś w sklepach bez problemu można zakupić wiele zamienników mleka krowiego. Każdy zamiennik ma swój specyficzny smak, określone właściwości i zastosowania. Mleko kokosowe jest bardziej tłuste i będzie odpowiednie na przykład do deserów z nasionami chia i owocami. Do owsianki i płatków śniadaniowych znakomicie sprawdzi się mleko ryżowe i owsiane, a także mleko migdałowe. Wiele napojów roślinnych można przygotować w domu wtedy mieć pewność, że nie zawierają one żadnych konserwantów. Jednak trzeba poświęcić na to trochę czasu. Mama alergika gotuje przepisy, które spodobają się małemu alergikowi lub dziecku z nietolerancjami pokarmowymi. Dzieci są różne. Czasem maluch szybko pokocha nowy smak, a czasem potrzeba wielu prób, by dziecko w ogóle wzięło do buzi coś czego nie zna.

Smacznie i zdrowo

Gotowanie dla małego alergika na pewno wymaga cierpliwości i chęci do nauczenia się nowych rzeczy. Nietolerancje mogą być różne. Wiele dzieci uczulonych jest na przykład na białko jaja oraz na orzechy. Niedopilnowanie diety w tym względzie może skutkować naprawdę poważnymi, nieprzyjemnymi konsekwencjami, dlatego trzeba podejść do tematu niezwykle poważnie. Mali alergicy powinni też sami mieć świadomość własnych ograniczeń i konieczności stosowania diety eliminacyjnej, aby w razie zareagowali na przykład kiedy zostaną poczęstowani niedozwolonym składnikiem. Pomocą dla mamy małego alergika z pewnością jest Internet – specjalne strony internetowe, grupy na portalach społecznościowych, blogi. W księgarniach można zakupić książki z łatwymi do wykonania przepisami. Nie można powiedzieć, aby dzieciństwo małego alergika było mniej kolorowe i szczęśliwe niż u dzieci bez ograniczeń żywieniowych. Owszem, gotowanie i przygotowywanie posiłków jest nieco bardziej wymagające, ale można gotować z ograniczeniami, ale jednak smacznie i zdrowo.