Dni Alergii

zdrowie, medycyna, uroda, zdrowa dieta

Dieta

Pieczywo bezglutenowe – poradnik

Osoby dotknięte celiakią na pewno docenią ten poradnik. Pieczywo bezglutenowe to produkt, który możemy już spotkać w każdym miejscu, nawet w najmniejszych sklepikach osiedlowych. Niestety wiele z tych produktów jest słabej jakości i są po prostu niesmaczne. Przeczytaj ten wpis i dowiedz się więcej o chlebie, bułkach i innych produktach bez glutenu!

Pieczywo bezglutenowe

Asortyment produktów dla chorych na celiakię na szczęście się powiększa. W każdym sklepie możemy znaleźć odpowiedni dział w którym znajdziemy między innymi pieczywo bezglutenowe. Często okazuje się niestety, że są to produkty bardzo marne i nie smakują tak jak powinny. Dobrym pomysłem jest nauczenie się wypiekania własnego bochenka według gotowych przepisów. Taki chleb zdecydowanie lepiej będzie smakował, tym bardziej że został przygotowany własnoręcznie.

Za tak szybkie tworzenie się kolejnych marek produktów bezglutenowych odpowiada fakt, że na celiakię może chorować nawet co 5 osoba na świecie. Objawy tej choroby to:

  • bóle i wzdęcia brzucha,
  • biegunki,
  • utrata masy ciała,
  • objawy niedoborowe,
  • lęki i depresja,
  • uczucie zmęczenia po spożyciu produktów z glutenem,
  • u kobiet: brak równowagi hormonalnej.

Oprócz tego mogą wystąpić niedokrwistości, podwyższone poziomy cholesterolu, bóle głowy, ciągłe zmęczenie. Jedyną metodą na pokonanie tych objawów jest stosowanie diety eliminacyjnej, która polega na wyłączeniu z jadłospisu produktów glutenowych. Po odstawieniu takiej żywności, objawy szybko zanikną i wrócimy do pełni zdrowia. Dieta eliminacyjna to także sposób na sprawdzenie czy celiakia rzeczywiście występuje. Jeżeli po odstawieniu glutenu na dwa tygodnie stan zdrowia się poprawia, a ponowne spożycie tego białka przywróci problemy, oznacza to prawie na pewno, że chorujemy na celiakię.

Gluten to białko, które możemy znaleźć głównie w pszenicy, owsie, życie oraz jęczmieniu. Białko te zawiera mnóstwo produktów, dlatego ważne jest kontrolowanie etykiet i doszukiwanie się w nich odpowiednich informacji o alergenach.

Osoby chore na celiakię muszą zrezygnować z tradycyjnego pieczywa, ponieważ znajduje się w nich za dużo glutenu. Jednak ciężko przyzwyczaić się do życia, gdzie zwykła kanapka może spowodować duży dyskomfort. Gotowe chleby z dyskontów nie zawsze potrafią zastąpić normalny chleb, często są pozbawione prawdziwego smaku dobrze wypieczonego pieczywa.

Jaki chleb wybrać?

Nie ma co ukrywać, że największym plusem chleba jest jego łatwe przetransportowanie np. w formie kanapki. Dlatego osoby z celiakią poszukują dobrych przepisów na własny chleb bezglutenowy, ponieważ te gotowe w sklepie, tak jak wspominaliśmy, nie są najlepszej jakości. Niektóre tańsze chleby bez glutenu mają dużo gorszy skład niż zwykły, pszenny odpowiednik. Na grupach internetowych można znaleźć pytania internautów, którzy główkują się, gdzie mogą znaleźć chleb chociaż w połowie tak smaczny jak zbożowa wersja. Wersja dla osób z celiakią niestety składa się często z wielu substancji spulchniających, które nie kojarzą się pozytywnie ze zdrowiem.

Warto uważać na lokalne, małe piekarnie, które deklarują się, że ich chleb jest całkowicie bezglutenowy. Niestety bardzo często jest to kłamstwo, ponieważ kupiony produkt może być zanieczyszczony glutenem. Korzystniej jest skorzystać z miejsca, które deklaruje, że każdy ich produkt jest całkowicie pozbawiony glutenu. Wtedy mamy większą pewność, że zakupione pieczywo nie przysporzy nam problemów.

Zamienniki pieczywa z mąki glutenowej

  • pieczywo bezglutenowe,
  • pieczywo ryżowe,
  • Wasa bezglutenowa (wafle),
  • chleb świętojański,
  • produkty na bazie mąk bezglutenowych tj. mąka amarantusowa, skrobiowa, z fasoli garbanzo, gryczana, ziemniaczana.

Przepisy na domowy chleb bezglutenowy

Ziemniaczany chleb bezglutenowy

Do tego przepisu będzie potrzebna keksówka, blacha do chleba.

Składniki:

  • 5 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli kuchennej
  • szklanka (330ml) letniej wody
  • 250 g puree ziemniaczanego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki gryczanej

Przygotowanie:

  1. Ostudzone puree łączymy ze wszystkimi mąkami, drożdżami oraz solą. Powoli wlewamy wodę i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę, ale nie powinna być lejąca.
  2. Keksówkę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i wykładamy papierem do pieczenia. Wcześniej utworzone ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy górę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Po odczekaniu 2 godzin, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  4. Całość wyciągamy z keksówki i studzimy.

Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

Do tego przepisu będzie potrzebna keksówka, blacha do chleba.

Składniki:

  • 350 g mąki bezglutenowej (np. kukurydziana, z ciecierzycy, ziemniaczana)
  • 60 g bezglutenowych płatków owsianych lub ryżowych
  • 60 g siemienia lnianego
  • 80 g pestek np. słonecznika lub dyni
  • 200 ml wrzącej wody
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy płatki oraz nasiona siemienia lnianego. Zalewamy całość 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na kilka minut.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę bezglutenową i dodajemy pestki oraz drożdże. Do tego dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę nasion. Całość powinna przypominać bardzo gęsty kisiel. Wlewamy 250 ml wody razem z oliwą z oliwek i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy je przez chwilę, tylko do połączenia składników.
  3. Formę smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dajemy do keksówki, a wierzch wygładzamy zwilżoną dłonią. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy dodatkowe 25-30 minut. W upieczony chleb wbijamy wykałaczkę, jeżeli będzie sucha to znaczy że chleb jest gotowy. Przed krojeniem należy go ostudzić.